Een fulltime job, vrienden om te onderhouden, een vrouw om graag te zien en een familie om te bezoeken … Onmogelijk te combineren met een verdere studie? Volgens Abdel Bouzeiane kan het allemaal! “Je moet er volledig voor gaan”, vat hij samen.

Abdel werkt in een van de grootste sectoren binnen de Antwerpse haven: de chemie. Bij BASF is hij aan de slag als procesoperator. Dit is een erg gevarieerde job waarbij Abdel vaak snel moet handelen als er zich veranderingen voordoen. Er is dus geen tijd te verspillen, zijn doelen moeten bereikt worden!

Inspirerende chemiebedrijven

In het laatste jaar middelbaar ging Abdel op bezoek bij enkele bedrijven. Onmiddellijk grepen de chemiebedrijven zijn aandacht. “We liepen toen binnen in een productieplant en ik zag al die indrukwekkende toestellen… Die destillatiekolommen, wow. Toen ben ik meteen gaan vragen wat ik moest studeren om er te kunnen werken,” vertelt Abdel enthousiast. Er werd hem verteld dat hij een se-n-se kon volgen, een extra jaar middelbaar, en dat hij ook naar de hogeschool kon. Uiteindelijk zou Abdel alles doen: de se-n-se waardoor hij meteen bij BASF aan de slag kon, de opleiding aan de hogeschool terwijl hij al voltijds werkte en zelfs de master industriële wetenschappen, optie chemie!

“Mijn job heeft mij eigenlijk het meest gestimuleerd om te blijven studeren. Door mijn shiften had ik vrij veel vrije tijd en verlofdagen, die ik gebruikte om naar de verplichte labolessen op school te gaan”, licht Abdel toe. “Het was niet gemakkelijk, maar ik deed er alles aan om mijn doelen te halen: zelfstudie, boeken ontlenen in de bib, zelfs Youtubefilmpjes van proffen aan een Amerikaanse of Indische universiteit checken… Ik heb alles kunnen leren om mijn bachelor in drie jaar tijd te halen.”

Korte kennismaking

Vervelen? Dat woord staat niet in het woordenboek van Abdel. Met een juiste doel voor ogen kun je heel wat bereiken, maar hij begrijpt ook dat ontspanning een belangrijk onderdeel is van hard werken.

Familie en vrienden

Naast zijn werk en studie vindt Abdel het belangrijk om zijn vrienden en familie regelmatig te zien. "Werken en studeren is enorm belangrijk voor je toekomst, maar het mag niet ten koste gaan van je sociale leven", vindt Abdel uit. "Dit houdt je stabiel in drukke periodes."

Data wizard

Volgens de zelftest Hey That's Me is Abdel een Data Wizard omdat hij zoekt naar verbanden en hierdoor het geheel beter begrijpt. Wiskunde, statistieken, of ingewikkelde raadsels? Abdel tovert het om naar heldere analyses en praktische oplossingen.
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speelt in de maatschappij van morgen.

harder, better, faster, stronger

"I need you to hurry up now 'Cause I can't wait much longer", zo rapt Kayne West in zijn nummer Stronger. Deze motiverende teksten hebben Abdel de afgelopen 5 jaar bijgestaan toen hij een full time job combineerde met een bachelor- en masteropleiding.

Orde van de dag

Als procesoperator bestudeert Abdel alle stappen van het chemisch proces. De verschillende taken die daarbij horen moet hij beheersen en kunnen uitvoeren. Tijdens zijn shift doet hij een controletour, neemt hij stalen, reinigt hij filters,… Maar een grote chemische installatie brengt veel technologische uitdagingen met zich mee. De shiften zijn dus nooit hetzelfde.

“Zo’n shiftensysteem is niet aantrekkelijk voor sommige jongeren. Maar het positieve is dat je je job nooit mee naar huis neemt”, getuigt Abdel. “Ook kan je gewoon afspraken maken bij dokters of diensten in het midden van de dag. Daar moeten andere mensen vaak heel lang voor wachten! En in de supermarkten is het altijd rustig als ik boodschappen doe. En de files daar sta ik nooit in.”

Chemie gaat digitaal

Automatisatie komt in veel sectoren terug en zorgt ervoor dat de processen nog stabieler en veel sneller verlopen. Ook ergonomisch heeft automatisatie enkel voordelen.

Bij BASF denken ze ook veel na over de invloed van de processen op het milieu. Er worden continu optimalisaties doorgevoerd. Er zijn sensoren ontwikkeld en geplaatst die de duurzaamheid bevorderen.

Daarnaast wordt technologie gebruikt die de veiligheid van Abdel en zijn collega’s nog meer waarborgt. Veiligheid en gezondheid zijn immers topprioriteit bij BASF. Zo hebben ingenieurs bijvoorbeeld gedetailleerde rampscenario’s uitgewerkt: voor alles is er een systeem bedacht. De meettoestellen bevatten deze scenario’s al, zodat die op zichzelf bepaalde acties kunnen uitvoeren voor iemand nog maar iets gemerkt heeft.

“Maar vooral data science is de job van de 21steeeuw”, zegt Abdel beslist. Via big data kan je patronen ontdekken die bepaalde problemen slimmer en sneller kunnen oplossen. BASF doet dit al om de verschillende takken binnen hun bedrijf te optimaliseren, niet enkel de productie, maar ook de logistiek en de financiële afdeling. De uitdaging zit in het vinden van goed IT-personeel die deze data kunnen verzamelen en verwerken.

"Iedereen heeft evenveel uren in een dag. Het gaat erom hoe je je uren indeelt.”

Collega’s gevraagd

De chemie zoekt niet enkel IT-personeel, eigenlijk is er een tekort aan alle STEM-profielen. “Er moeten echt acties komen om leerlingen ervan te overtuigen om voor STEM te kiezen”, vindt Abdel. “En niet enkel in hun laatste jaar. Laat leerlingen al van in de tweede graad bedrijfsbezoeken doen, want wat je op school leert komt niet altijd overeen met het bedrijfsleven.”

Abdels gedrevenheid werkt alleszins aanstekelijk. Hij slaagt erin al zijn bezigheden te combineren. En het werpt nog vruchten af ook: binnenkort mag hij zijn masterdiploma in ontvangst nemen. Zijn geheim? “Ik heb alles op alles gezet. Iedereen heeft evenveel uren in een dag, je moet gewoon zien hoe je ze indeelt. Als je iets écht wilt, vind je wel een manier om het voor elkaar te krijgen!”

Straks studeert Abdel af. Eindelijk tijd voor jezelf, zou je denken. Maar niets is minder waar: “Ik ga me online bijscholen hoor. Niets doen is voor mij geen optie.”