Steeds vooruit kijken en niet bang zijn van onbekend terrein, het moet zowat de slogan van Emile Derache zijn. Als burgerlijk ingenieur combineert hij het uitbouwen van een muzikale carrière met het runnen van zijn eigen zaak in het programmeren en installeren van cobots. Deze collaboratieve robots zullen snel genoeg niet enkel deel uitmaken van Emiles toekomst, maar ook van die van ons. En dan heb je nog de muzikale dromen die staan te dringen om werkelijkheid te worden…

Emile toont ons dat er veel meer kan met technologie dan vandaag nog gedacht wordt. Met cobots heb je immers handen genoeg voor een vernieuwende aanpak.

Kleine robots worden groot

Wie heeft er geen robotje gespeeld toen hij klein was? Robots zijn niet enkel interessant voor oudere ‘kinderen’. Ook de kleinere weten er wel hun weg mee. Kleine Emile was regelmatig met robots bezig in zijn jeugd. Naarmate hij ouder werd, kreeg muziek meer en meer aandacht, maar uiteindelijk koos hij toch voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Hij verdiepte er zich in het domein van de werktuigkunde.

“De opleiding die ik volgde vond ik zeker goed”, zo vertelt hij, “maar ik miste nog een vak waar de écht nieuwe technologieën aan bod kwamen.” Deze nieuwe technologieën begon hij dan maar zelf op te zoeken. Voor zijn eindwerk besloot hij om out of the box te denken en niet in zee te gaan met de onderwerpen die zijn professoren aanboden. Dit zorgde ervoor dat hij bij cobots terechtkwam.

Korte kennismaking

Aaltijd bezig en vol plannen. Een korte kennismaking is bijna niet mogelijk, maar als je Emile beter willen leren kennen, begin je best hieronder.

Take away Guru

Emile kan wel een uur extra in zijn dag gebruiken. Hij adviseert bedrijven over de integratie van cobots, volgt een muziekopleiding in Hasselt en werkt aan het eerste album van zijn band Stadswacht. Veel tijd om te koken is er dus niet, maar take-away maaltijden vindt hij een prima oplossing!

Business champion

Volgens de zelftest Hey That's Me is Emile een Business Champion. Veelzijdig en spontaan. Hij duikt graag in de leefwereld van anderen om er zo snel achter te komen naar welke oplossingen ze op zoek zijn.
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speelt in de maatschappij van morgen.

COBOTS & GITARIST

Overdag werkt Emile met cobots, en 's avonds repeteert hij met zijn band Stadswacht. Ze zijn druk bezig met hun eerste album. Hieronder vind je hun laatste single!

Bouwen aan wat komt

Tijdens het schrijven van zijn eindwerk ontdekte Emile dat de technologie van cobots veel interesse opwekte bij bedrijven. De mogelijkheden zijn dan ook oneindig: hulp in laboratoria, bij de assemblage, in retail … Om de geïnteresseerden beter te kunnen helpen bij het uittekenen van het gebruik van cobots, nam hij het statuut van student-zelfstandige aan. Al snel groeide zijn bedrijfje genoeg om volledig zelfstandig te worden. Cobots zijn immers nog niet erg wijdverspreid – tijd om daar werk van te maken!

1. Kansen

“Ja maar, kan dit eigenlijk wel?” is een vraag die Emile vaak voorgeschoteld krijgt. Mensen weten maar heel weinig van de mogelijkheden die cobots kunnen bieden. Nochtans kan je ze in verschillende industrieën inschakelen en zijn ze veiliger dan robots, omdat ze sensoren hebben en aan een lagere snelheid bewegen. Daardoor zijn ze ook geschikt om in huis te gebruiken. Zou je wel zelf boodschappen doen of strijken? Je kan het ook aan een cobot vragen!

Emile ziet mogelijkheden in de combinatie van zijn beide passies. Zo zou je een cobot een stukje piano of drum kunnen laten spelen. Zijn band Stadswacht doet het voorlopig nog zonder cobots, maar het zou een leuk experiment zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

2.​ Uitdagingen

“Ik geloof in automatisatie. We zouden veel meer moeten overlaten aan robots,” zo stelt Emile. Toch kan je de robot geen meester maken van de mens. Daarom is samenwerking hier het codewoord, en laat nu net dat zijn waar cobots op focussen.

Voor Emile is de grootste uitdaging voorlopig: zijn grote liefdes gecombineerd krijgen. Uiteraard zijn de cobots een groot deel van zijn leven, maar tegelijkertijd staat zijn muziek ook hoog op de lijst. Hoe kan het ook anders, als je liedjes gedraaid worden op de radio en je in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud mag spelen?

“Stiekem ben ik bang dat mijn muziekdroom geen realiteit zal worden als ik fulltime zelfstandig word,” zo vertrouwt Emile ons toe. Dus combineert hij zijn zaak met een opleiding tot producer en werkt hij dapper door aan het debuutalbum van zijn band.

“We zouden veel meer moeten overlaten aan robots.”

Toekomst in het vizier

“Wat het meest voldoening geeft, is het overtuigen van de non-believers,” lacht Emile. Hij komt regelmatig sceptici tegen die hij moet laten inzien dat zijn cobot-aanpak van hun probleem écht werkt. De demo geven die het verschil maakt voor de non-believers? Daar doet Emile het voor.

Hoewel hij zelf elke dag schippert tussen zijn twee liefdes, is hij blij met de richting die hij uitgaat. “Ik zou aan iedereen aanraden om ervaring op te doen in de technologiesector. Die ervaring is nooit verloren want je kan er zoveel kanten mee op.