Als je iemand zoekt om ergens een eindje aan te breien, dan moet je bij Machteld Kindt zijn. Deze jongedame zocht en vond een uitdaging op maat in de textielindustrie, waar ze werkt bij 3D Weaving.

Er is niet zoveel geweten over de textielindustrie, maar net dat maakt het voor Machteld zo interessant. “Textiel is overal!” is haar slogan. Bovendien heeft de textielsector een voortrekkersrol in de recyclage van kledij. En recycleren – daar wordt de wereld een beetje beter van.

Meer dan weven en breien

Machteld kwam na een lange zoektocht door alle richtingen in techniek en wetenschap in het hoger onderwijs thuis in textiel. Uiteindelijk koos ze hiervoor omdat textiel veel disciplines omvat en daardoor veel mogelijkheden heeft. “En mijn papa werkt ook bij een textielbedrijf, dus dat was een laatste duwtje in de rug,” vertelt ze.

Machteld ging de bachelor of textile technology studeren aan de HoGent. Voor haar verdere specialisatie moest ze wel 320 kilometer verder rijden, tot in Enschede in Nederland,  waar ze haar master behaalde. “Het is een vrij technische richting”, licht ze toe, “Veel mensen denken dat ik iets in de mode doe, maar het gaat vooral over de technieken. Weven, breien en haken is niet iets dat alleen je oma kan doen!”

Korte kennismaking

Naast textiel is Machteld gefascineerd door performance-kunst. Het is een eenmalige voorstelling van een kunstenaar, en dan is het voorbij. Je moet er echt geweest zijn om het te ervaren, en dat vindt ze zo bijzonder. Het leert je om van het moment te genieten.

home cook

Machteld verliest de tijd uit het oog als ze bezig is in de keuken. Zelfgemaakte ovenschotels, quiches, cakes, ... Alles kan in haar keuken. Het is de perfecte combinatie van nieuwe dingen uitproberen en je gedachten verzetten. Plus, op het einde hou je ook nog iets lekkers over!

Business champion

Nieuwe kansen spotten en meedenken met de bedrijven. Volgens de zelftest Hey That's Me is Machteld een business champion. Want er is veel mogelijk in de textielindustrie, en Machteld helpt mee om ideeën om te zetten in slimme oplossingen.
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speel in de maatschappij van morgen.

TOEVAL BESTAAT NIET

Stel je voor: je zit met het hele gezin aan de keukentafel, en plots begint iedereen op hetzeelfde moment spontaan mee te zingen met een nummer op radio. Het is een moment dat je niet snel vergeet! Dit overkwam Machteld enkele tijd geleden, en thuis moeten ze er soms nog om lachen. Toeval bestaat niet zeggen ze dan...

Meer dan kledij

Textiel is ook daar waar je het niet meteen zou verwachten. Zonder textiel zouden wij uiteraard geen kledij kunnen dragen, maar textiel zit ook in vliegtuigen, windmolenparken, medisch verzorgingsmateriaal, protheses en auto’s. Zo zitten er in autobanden bijvoorbeeld al vier à vijf verschillende soorten textiel.  Voor veel toepassingen kan textiel ook een verbetering betekenen, zoals bijvoorbeeld in de landbouw of de wegenbouw.

“Er zijn zelfs mogelijkheden waar wij nu nog niets van afweten,” meent Machteld. Kortom, de textielsector biedt opties voor mensen met verschillende expertises die graag hun beste zelf laten zien. Al die gezamenlijke kennis, kunde en creativiteit zorgt voor een heleboel zaken die de sector boeiend houden.

Innovatie in textiel

Bedrijven staan niet altijd te springen om met iets helemaal nieuws van start te gaan. Dit is deels een soort mindseten deels puur praktisch van oorsprong. Wanneer je een heel nieuw product hebt, kan dit immers grote gevolgen meedragen voor het productieproces en het eindproduct.

“Onbekend is onbemind,” legt Machteld uit. “Als je niet veel jonge werknemers hebt, loop je het gevaar te blijven steken in oude patronen. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden, maar soms is er te weinig draagkracht naar mijn zin.” Gelukkig voor Machteld werkt 3D Weaving graag samen met innovatieve partners. Dat kan ook niet anders voor haar, want ze staat volledig open voor mogelijke vernieuwingen in haar sector. “Al is het ook heel spannend om de dingen gewoon op je af te laten komen,” lacht ze.

Textiel geeft mogelijkheden waar wij nu nog niets van afweten.”

Recycleren kan je leren

De textiel staat helemaal vooraan als het over de recyclage van kledij gaat. Dat lijkt logisch, maar recycleren verloopt niet altijd even gemakkelijk. Het verschil zit ‘m in de gebruikte materialen. Als je t-shirt uit meerdere materialen bestaat, moeten die eerst van elkaar gescheiden worden. “Een t-shirt uit zuiver katoen is dus gemakkelijker te recycleren.” Maar katoen is ook een moeilijk materiaal, omdat het telkens zwakker wordt tijdens het recyclageproces. Daarom wordt het katoen tijdens het recyclageproces tot op de vezel afgebroken en nadien weer opgebouwd. Op die manier gaat je t-shirt uit gerecycleerd katoen langer mee. En dat is beter voor onze planeet.