Je als vrouw staande houden in een mannenwereld: het lukt Margot Michiels elke dag, als brandweervrouw en als procesoperator bij Evonik. Chemie is dan ook echt haar ding. Niet alleen ziet elke dag er anders uit, ook word je uitgedaagd om mee na te denken over nieuwe ideeën en is de chemiesector heel vernieuwend.

Margot stuurt als bordvrouw het productieproces aan vanuit de controlekamer. Zo maakt ze samen met haar collega’s tussenproducten die de eindproducten beter maken. En die eindproducten? Die gebruik jij elke dag: om je haar te wassen, je tanden te poetsen, je huid te hydrateren …

Van brandweer tot chemie

Toen Margot twaalf jaar was, ging ze bij de jeugdbrandweer. De samenwerking en de focus op veiligheid die ze daar kon ervaren, zette zich door in haar latere carrière. Want in het middelbaar koos Margot voor chemie. Voor ze afstudeerde, liep ze stage in een chemiefabriek. “Ik had de keuze tussen het labo en de procesautomatisering. Ik koos voor het labo. Heel interessant, maar niet 100 % mijn ding,” vertelt ze. “Na mijn stage kwam ik in contact met procesautomatisering en dat was het helemaal!”

Na een jaar verder studeren kwam Margot tot de conclusie dat ze toch liever meteen al aan de slag ging. Ze heeft veel kwaliteiten, maar stilzitten hoort daar niet bij. Daarom is ze ook zo tevreden met haar keuze voor haar huidige job, want als procesoperator moet je er onder andere voor zorgen dat al je installaties perfect hun werk doen. Dat kan je niet vanop je stoel, daarvoor moet je naar buiten.

Korte kennismaking

Vroege-, late- en nachtdiensten … voor Margot is dit systeem ideaal. Ze houdt van de afwisseling die haar werkshiften met zich meebrengen, en er blijft genoeg tijd voor haar andere interesses.

 • Hoogerheid (NL)
 • 27 jaar
 • TSO Chemie
 • Night Owl
 • Musical Star
 • Metal Fanatic
 • Cocktail Shaker
 • Series Junkie
 • Restaurant Critic
 • Smooth Operator
 • Vrijwillige Brandweer
 • Chemische Industrie

Vrijwillige bij de brandweer

Toen Margot twaalf jaar was, ging ze bij de jeugdbrandweer. En het is een passie waar ze haarzelf de komende jaren nog volop actief in ziet. Waar haalt ze de meeste voldoening uit? Mensen helpen, veiligheid, en oog voor structuur.   

Smooth Operator

Volgens de zelftest Hey That's Me is Margot een Smooth Operator. Ze laat niets aan het toeval over, en dit is belangrijk als je een procesbestuurder bent in de chemische industrie!
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speelt in de maatschappij van morgen.

SLOWEN IN EEN MOSH PIT

Bepaalde nummers maken momenten onvergetelijk, en iedere keer als je het nummer hoort, herbeleef je dat moment. Heb jij ook zo’n nummer? Voor Margot is dit het nummer Josie van blink-182. Tijdens een optreden van de band ging ze met haar vriend slowen in een mosh pit toen dit nummer werd gespeeld. Een bijzondere ervaring!

Chemie tussen ons

“Het leuke aan chemie is dat je het overal kan zien,” zegt Margot. Daarom gebruiken we het ook dagelijks. Margot vindt het super dat ze meewerkt aan de dingen die iedereen gebruikt. Mensen helpen is dan ook een grote motivator.

Teamwerk is ook heel belangrijk voor de job van Margot. Procesautomatisering bestaat uit twee delen, en voor deze delen heb je de binnen- en de buitenoperator. Deze twee moeten nauw samenwerken, want de buitenoperator is eigenlijk de oren en ogen van de binnenoperator. Tegelijkertijd moeten beide operators veel weten van elkaars job. Je moet ook snel kunnen schakelen tussen wat er gebeurt en hoe jouw kennis dat gaat oplossen. Kortom, er is zoveel te leren.

“Als je iets wilt, moet je het gewoon doen.”

Een job in de chemie

1. “Dat is toch niets voor jou…”

Chemie staat niet stil, ook niet ’s nachts, in het weekend of op feestdagen. Dat vraagt een grote toewijding van het personeel. Margot werkt dus vroege-, late- en nachtdiensten. Ze beseft ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Jonge collega’s zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Voor Margot werkt het systeem echter goed. Ze houdt van de afwisseling die deze shiften met zich meebrengen. Hetzelfde ritme, elke dag opnieuw? Dat zou niks voor haar zijn.

2. Vernieuwingen

In de chemiesector worden alle werknemers uitgedaagd om mee na te denken over ideeën om het werk beter te laten verlopen. De installaties worden efficiënter, er wordt ingezet op recycling en op duurzaamheid.

“We letten natuurlijk steeds meer op het milieuaspect,” vertelt Margot. “We proberen minder uitstoot te produceren, betere producten te maken met minder schadelijke stoffen, meer groene energie te gebruiken … Chemie is ook een belangrijk deel van recycleren. We willen een betere afbreking met aandacht voor microplastic.”  Er is in de afgelopen jaren veel gebeurd op vlak van innovaties, maar er is nog zoveel mogelijk. “We staan heel ver en tegelijkertijd staat alles nog in de kinderschoenen.”

3. “Wat komt dat kleine meisje hier doen?”

Als enige vrouw in een team van zestig mannen, je moet het maar doen. Chemie is dan ook traditioneel een mannensector. Maar Margot laat zich hierdoor niet intimideren: “Als je écht iets wilt, moet je het gewoon doen. Je moet het doen met fierheid en uit volle overtuiging.” Bij de brandweer, waar ze werkt als vrijwilliger, moet ze ook haar mannetje staan. Ze is het intussen dus wel gewend.

Margot maakt zich sterk dat ze de kloof tussen vrouwen en mannen in haar sector mee aan het dichten is. Daar haalt ze veel voldoening uit. “Er zullen altijd mensen zijn die aan je twijfelen, maar als je het zelf graag wilt, moet je je daar niks van aantrekken.”