top of page

CASE2020_Circulaire economie, daar weten ze bij Campine in Beerse wel raad mee

Updated: Sep 15, 2021

“20% van de PET-flessen ter wereld bevat antimoontrioxide van Campine”

Plastiek gooien we bij de PMD, glas doen we naar de glascontainer en ons klein gevaarlijk afval brengen we naar het recyclagepark. Dan hebben we onze plicht gedaan en krijgt ons afval een nieuw leven. Voor Campine begint het daar nog maar pas. Had jij je al eens afgevraagd wat er juist gebeurt met afgedankte autobatterijen? Ook die krijgen een tweede leven en dat is waar Campine zich dagelijks voor inzet.

Campine recycleert industrieel afval met als doel er nieuwe grondstoffen van te maken. Concreet wil dit zeggen dat ze autobatterijen volledig ontmantelen waarna de metalen die hieruit gehaald worden een nieuwe bestemming krijgen. Naast recyclage specialiseert Campine zich ook in de productie van antimoontrioxide. Dit is een chemisch product dat gebruikt wordt als vlamvertrager en terug te vinden is in bijvoorbeeld textiel, auto-onderdelen en bouwmaterialen. Dit product wordt dan op zijn beurt onder andere gebruikt voor het maken van PET-grondstoffen. Deze grondstoffen gebruiken we dagelijks, wanneer we bijvoorbeeld een slokje nemen van een PET-fles.

En zo is de cirkel rond. Wat Campine doet is een schoolvoorbeeld van een circulaire economie. De autobatterijen worden op de site in Beerse gerecycleerd en herwerkt tot nieuwe grondstoffen die in verschillende industriële processen worden gebruikt. Wie nadenkt over de toekomst, weet dat recyclage hier een belangrijke rol in zal spelen. De missie van Campine, die ervoor zorgt dat onze afvalberg verkleint, kunnen we dus alleen maar toejuichen.



Het bedrijf voorziet meer dan 10% van de wereldwijde antimoontrioxide en creëert op die manier een grote impact op die markt. Ook op vlak van duurzaamheid staat het bedrijf niet stil, in tegenstelling. Campine onderneemt verschillende acties om de uitdaging van het veranderende klimaat aan te gaan. Campine:


  • Stimuleert biodiversiteit door een natuurlandschap te creëren en geeft zo vleermuizen, kikkerpoelen, koeien, ... een thuis;

  • Plant in de toekomst te investeren in hernieuwbare energie met zonnepanelen en windmolens;

  • Gaat zeer bewust om met water. Campine vangt regenwater op en recupereert afvalwater;

  • Investeerde in een nieuwe filterafzuiging voor de loodhoogoven;

  • Maakt van veiligheid topprioriteit.


Iedereen kan een steentje bijdragen, ook jij! Door te werken voor Campine bouw je mee aan een duurzame toekomst in de wereld van recyclage. Er zijn stages of eindwerken maar ook jobs als interventietechnieker of in IT beschikbaar. Kies jij voor een job met een belangrijke missie en wil je deel uitmaken van dit bedrijf? Laat dan van je horen.


Campine in cijfers

25 hectare natuurdomein voor het behoud biodiversiteit

Recyclage van 10.000 autobatterijen per dag

1/5 van de PET-flessen ter wereld bevat antimoontrioxide katalysator van Campine.


 

Campine NV – Campine Recycling NV

Nijverheidsstraat 2, 2340 Beerse


Maandag 9 maart 2020 bezoekt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met het vijfde jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout Campine in Beerse. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan kan je lezen op www.detoekomstwerkt.be.



Comments


bottom of page