top of page

TOUR2020_ het GO! Technisch Atheneum uit Halle

Updated: Sep 13, 2021

We rijden met onze tourbus naar Vlaams-Brabant en nemen een kijkje achter de schermen bij Siemens en Colruyt. Al onze gasten nemen plaats achteraan, of beter gezegd op onze eretribune want onze genodigden zijn niet van de minsten. We gaan het rijtje af en ontmoeten Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand. De vertegenwoordigers van Agoria en Comeos zijn aanwezig en ook de vijfdejaars studenten van het WI van het GO! Technisch Atheneum uit Halle hebben een plekje uitgezocht.



Onze eerste stop: Siemens. In het Concept Center 4 Industries nemen twee young graduates, Marlies en Joren, ons mee in een wel heel dynamische presentatie. Ze vertellen het verhaal van Siemens met behulp van een touchscreen met een oppervlakte van maar liefst 35 vierkante meter. Dat is maar goed ook want met een standaard presentatie hadden we alle vooruitstrevende acties van Siemens een stuk moeilijker in kaart kunnen brengen. Ze ondernemen veel, héél veel: in elke divisie zijn er wel duurzame innovaties terug te vinden.


Zo werkten ze mee aan de innovaties van het AZ Sint-Maarten Ziekenhuis. Patienten worden er op het hoogste niveau behandeld en wij hebben zelfs al horen zeggen dat ze zich meteen stukken beter voelen als ze nog maar het ziekenhuis binnenkomen. Volvo Cars Gent voorzien ze van een virtuele productielijn om mensen op te leiden en zelfs de productie van champagne verloopt nog vlotter door middel van hun software. Kortom, voor elke vraag voorzien ze een antwoord en voor elk probleem hebben ze een oplossing. De rode draad doorheen deze innovaties: tijdswinst & energie-efficiëntie.


Joren: “Computer turn off lights”, waarna de lichten in deze hoogtechnologische hub automatisch doven en wij met z’n allen weer naar de bus keren.


Thierry Van Eeckhout,  Vice President Sales Siemens: “Je kan minder vlees eten, minder reizen en minder kleren kopen maar je kan ook kiezen voor een STEM-opleiding en op die manier de toekomst vormgeven.”


Deze introductie door Siemens heeft heel wat losgemaakt bij de jongeren. Ze gaan het debat aan en vragen zich af of er door al die digitaliseringen geen jobs verloren zullen gaan.


Peter Demuynck van Agoria: “Voor elke job die verloren gaat, komen er drie terug bij. Bedrijven evalueren: jobs van tien jaar geleden zijn niet meer dezelfde als die van vandaag. Bovendien worden jobs ook alleen maar aantrekkelijker.”


Dan wenst Thierry ons nog veel plezier bij Colruyt, maar dat komt volgens hem helemaal goed. Het bedrijf is namelijk uitgerust met enkele technologische snufjes van Siemens.



Studenten Loïs Anthoine en Tuur Panneels: “Het is interessant om te zien hoe snel het bedrijfsleven aan het veranderen is. Alles wordt technologischer en duurzamer. Ik wil later ook in een bedrijf werken dat op dat vlak helemaal mee is. De kans is groot dat ik tegen dan ook bij Siemens ga aankloppen.”


Tom Vanden Borre van Comeos: “Colruyt is goed bezig: Hun eerste windmolen gaan ze al afbreken, die heeft 20 jaar dienst gedaan. Ze zijn dus een echte pionier op dat vlak.”


En dat kunnen wij alleen maar bevestigen als we de het vertical farming project van Colruyt bezoeken. In een afgesloten ruimte kweekt Colruyt basilicum in verschillende lagen boven elkaar met de grootste zorg voor temperatuur, licht, luchtvochtigheid en bodem. We leren hoe ze de plantjes zaaien en inpakken maar het liefst willen we de installatie van dichtbij zien. En dat is ook wat we doen: wanneer we binnengaan valt ons meteen die heerlijke basilicum geur op. Colruyt zou Colruyt niet zijn als we geen proevertje krijgen. En ja hoor, de verse basilicumblaadjes smaken heerlijk! Voor de plantjes wordt momenteel de nacht gesimuleerd, we storen hen in hun slaap maar we houden het kort want we willen ook nog gaan kijken naar de befaamde liquid ice installatie.



Colruyt trekt de duurzaamheidsinspanningen volledig door tot in zijn koelkarren. Vroeger gebruikten ze hiervoor CO2, vandaag gebruiken ze liquid ice. Koelkarren worden voorzien van een bevroren maar vloeibaar mengsel van ethanol en water. Je kan het vergelijken met een slushie, maar proef het niet want de smaak kan al eens tegenvallen. Het mengsel wordt steeds hergebruikt, deze innovatie past dus perfect binnen de circulaire economie.


Als we met de bus over de Dassenveld-site rijden, zijn we omringd door windmolens, maar we passeren ook de waterstoffabriek. Het bedrijf maakt zelf waterstof met hernieuwbare energie. De duurzaamheidsinspanningen van Colruyt beperken zich niet alleen tot het bannen van plastic zakjes in de groenten en fruitafdeling. Dat hebben we met onze eigen ogen kunnen zien.



Student Vic De Hondt: “Ik geloof wel in het concept van de verticale boerderij. Hopelijk nemen bedrijven in de toekomst meer van dit soort initiatieven.”


Er ontstond een fijne dynamiek op onze bus: er werd van gedachten gewisseld, veel gepraat en gelachen. Minister Ben Weyts ging geen enkele vraag uit de weg en vuurde ook zelf een paar kritische vragen af op de leerlingen. We zijn het er allemaal over eens: met minder reizen en anders consumeren komen we er niet. We moeten anders gaan denken en door middel van technologie en innovaties onze toekomst vormgeven. Een mooie stelling om deze derde dag van de duurzaamheidstournée mee af te sluiten.

Comments


bottom of page