Voor de meeste mensen is de petrochemie een wereld die totaal onzichtbaar is, maar Remco de Bie is er al vaak op ontdekking geweest. Met een master in de elektrotechniek op zak werkt hij bij Actemium als ingenieur. Actemium is het merk van VINCI Energies dat zich 100% focust op industriële processen en dat actief is in de elektriciteit & instrumentatie, IT/ICT, automatisering en mechanics & piping. Remco werkt voor de afdeling Actemium Maintenance Chemical Antwerp waar de focus ligt op het bouwen en onderhouden van elektrische installaties bij Chemische en Petrochemische bedrijven. 

Remco is niet bang om zijn handen uit de mouwen te steken en hij helpt dan ook graag een handje op de werf. “Dit werk doe je niet alleen, je hebt een team nodig om alles tot een goed einde te brengen.”

Geef mij maar een kapotte radio

Als kleine jongen was Remco al gebeten door techniek. Je kon hem enorm blij maken met een kapotte radio of wasmachine. Uren was hij aan het prutsen met elektrische toestellen om ze weer te maken. In het middelbaar koos hij dan ook zeer toepasselijk voor elektrotechnieken, gevolgd door een bachelor en een master in elektrotechniek. Nu is Remco industrieel ingenieur. “Maar wel eentje zonder pretenties,” zegt hij met een knipoog, “want ik vind het leuk om met mijn handen bezig te zijn.”

Remco tekent projecten uit, maakt offertes, heeft gesprekken met klanten, maar trekt ook mee kabels en sluit ze aan. De balans tussen praktijk, innovatieve oplossingen bedenken en klantgericht bezig zijn, daar haalt hij het meeste voldoening uit. Hij is ook tevreden met de sector waarin hij werkt: “Petrochemie is een mooie sector omdat we er zo afhankelijk van zijn. Het is een belangrijke schakel in onze maatschappij. We kunnen niet zonder petrochemie.”

Korte kennismaking

Remco is nog steeds op zoek naar zijn plafond: "er is veel persoonlijke groeiruimte in een industrie die continue in ontwikkeling is", vertelt hij. De juiste ontspanning is daarbij belangrijk, en hiervoor is zijn motor de ideale afleiding. Helemaal naar het zuiden van Frankrijk of gewoon een blokje om ...

 • Sas van Gent
 • 28 jaar
 • Master Elektrotechniek
 • KU Leuven
 • Early Bird
 • Museum Junky
 • Techno Raver
 • Pub Hero
 • Film Fanatic
 • Home Cook
 • Dreamcatcher
 • Fervent Motorrijder
 • (Petro)chemie

Motorrijden

Technologie is nu eenmaal de passie van Remco, ook als hij niet aan het werk is. Hij sleutelt aan zijn eigen motor en neemt ook het volledige onderhoud voor zijn rekening. Zo start hij met een gerust gevoel aan een van zijn vele motorvakanties.

Dreamcatcher

Geen ideee is voor Remco te groots of te gek. Volgens de zelftest Hey That's Me is hij daarom een Dreamcatcher. Hij gaat zijn ambities achterna en wil de onderste steen boven halen. Waar een wil is, is een weg.
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speelt in de maatschappij van morgen.

work vibes

Goedgezind op de werkvloer staan is belangrijk, vindt Remco. Het maakt alles zoveel makkelijker en leuker. Bij Remco gaat dit gelukkig voor een groot deel vanzelf omdat hij zijn passie heeft gevolg, maar goede achtergrondmuziek helpt altijd. Met deze remix van Kygo kan zijn dag niet meer stuk.

Niet zwart-wit

Bij veel jongeren leeft het idee dat de (petro)chemie een vervuilende industrie is. Remco zegt dat dit een heel complexe discussie is, zonder zwart-wit antwoorden. “Petrochemie is de olifant in de kamer. Je kan voor of tegen de fabrieken zijn, maar de waarheid is dat je ze niet allemaal tegelijk kan sluiten. Want dan is er niets meer. We hebben de fabrieken nodig.”

Bovendien is de industrie volop bezig met het zorgen voor milieuvriendelijke antwoorden op vragen. Dit begint bij de werknemers van de petrochemie zelf, maar ook de klanten van de sector zijn hier serieus mee bezig. “Kijk bijvoorbeeld naar asbest. Dertig jaar geleden gebruikte iedereen het en kraaide er geen haan naar. Nu wijst onderzoek uit dat het enorm schadelijk is. Dat willen we niet meer.” De klanten van Remco zijn nog met veel meer innovaties bezig, maar dat gebeurt uiteraard achter gesloten deuren. Toch merkt hij door de soorten installaties die hij moet bouwen dat er meer nagedacht wordt over de ecologische voetafdruk van de producten. Zo wordt er heel erg op energie bespaard en komen er gloednieuwe fabrieken die gebouwd worden met de nieuwste technologieën.

Er wordt vaker gedigitaliseerd, er komen meer automatiseringstechnieken, de trainingen van de monteurs worden intenser en op vlak van beveiliging worden er ook meer technieken gebruikt. Dit alles zorgt voor veel nieuwe jobs in de chemie, maar goede kandidaten vinden is moeilijk.

De stelling van Pythagoras

Remco zag al dat de technische richtingen kleiner werden toen hij zelf nog in het middelbaar zat. “Jongeren willen verder studeren, en dat begrijp ik, want dat heb ik zelf ook gedaan.” Maar door deze instelling zijn er steeds minder mensen die de uitvoerende technische kant kunnen doen. De vijver van mogelijke kandidaten wordt steeds kleiner, maar de verschillende bedrijven kunnen niet anders dan erin te vissen. Het jobhoppen wordt dus ook een groeiend probleem in de sector.

De scholen kunnen technische vakken ook veel leuker voorstellen, vindt Remco. “Op school wordt het soms gewoon saai uitgelegd.” Maar zijn school heeft hem ook de stelling van Pythagoras geleerd, en die kan in de (petro)chemie zomaar je leven redden. “De vraag ‘wanneer ga ik dit ooit nog nodig hebben?!’ is dus echt wel niet van toepassing geweest bij mij,” lacht hij. Bovendien zijn er heel toffe manieren om techniek uitgelegd te krijgen. Remco wijst naar Youtube, waar je steengoede kanalen vindt die technische projecten vastleggen. Of je kan kijken naar Mythbustersvan Adam Savage … “School is ook niet alles! Ga op internet gewoon zelf dingen opzoeken waar de theorie wordt toegepast,” raadt Remco aan.

"We kunnen niet zonder petrochemie.”

Mijlpaal na mijlpaal

Als je van project naar project gaat, zijn er veel waardevolle momenten. “Maar mijn eerste miljoenenproject afronden was toch een mooi moment”, herinnert Remco zich. “Als je met je team zo lang aan een fabriek gewerkt hebt en alles is volledig geïnstalleerd en productioneel, je ziet de productie gebeuren … Dat geeft de grootste voldoening.” Ook Remco’s eerste soloproject, waarbij hij veel verantwoordelijkheid droeg, zal hij niet snel vergeten.

Remco’s grote liefde is duidelijk techniek, en ondanks dat hij graag met zijn handen werkt, droomt hij van een toekomst in het management. Met zoveel ambitie is er zeker voldoende groeiruimte voor hem. Het is voornamelijk de teamspirit die hem doet uitblinken: “Als een project afgerond is, hebben we toch maar mooi weer een heel gebouw vol elektrotechniek gezet met z’n allen. Alles wat ik doe is een team effort.”