Onze wereld wordt steeds virtueler, maar gelukkig blijft er ruimte voor ambachtelijk vakmanschap. En hoewel deze ruimte de laatste jaren kleiner is geworden, heeft Robbe Meyvis zijn plaats gevonden. Wat begon met vogelhuisjes maken, is uitgegroeid tot een plaats op het wereldkampioenschap meubelmaken in Rusland. Maar eigenlijk is er voor Robbe niet veel veranderd: hij doet nog steeds wat hij leuk vindt. Hij is er gewoon heel goed in geworden!

Robbe laat zien dat technologie het ambacht versterkt, en dat er ook in de toekomst ruimte is voor handwerk. Want op virtuele meubels kun je niet zitten.

Uit het juiste hout gesneden

Wat wil jij later worden, als je groot bent? Voor sommigen blijft het een zoektocht, maar bij Robbe was er geen twijfel mogelijk. Als kind maakte hij al vogelhuisjes, en door zijn vader te helpen in de schrijnwerkerij leerde hij wat er allemaal mogelijk is. En met nieuwe dingen leren, is Robbe nog lang niet klaar. “Ik wil alles leren wat er te leren is over hout, ik wil er alles mee kunnen doen”, vertelt hij vastberaden.

Het is door deze mindset dat hij 4 keer Belgisch kampioen meubelmaken werd, want de nodige skills heeft hij voor een groot deel zichzelf aangeleerd. Op het middelbaar volgde hij de richting Houtbewerking op het VITO in Hoogstraten, gevolgd door Houttechnologie aan de Hogeschool in Gent. Twee brede richtingen waar hij veel leerde, maar zonder focus op het meubelmaken. Het was door zelfstudie, het internet en heel veel passie dat hij het meubelmaken in de vingers kreeg.

Korte kennismaking

Wat doet een viervoudig Belgisch kampioen meubelmaken in zijn vrije tijd? Hele normale dingen, maar dat maakt Robbe juist bijzonder. Hij doet gewoon wat hij leuk vindt om te doen.

Film fanatic

Hij heeft de film Frits en Freddy al vaker gezien dan hij zich kan herinneren, en het blijft een van zijn favoriete films. Voor zulke Vlaamse komedie is Robbe zeker te vinden, het is de perfecte ontspanning na een drukke werkdag in het houtatelier.

SMOOTH OPERATOR

Volgens de zelftest Hey That's Me is Robbe een Smooth Operator omdat niets hem meer voldoening geeft dan een project dat op rolletjes loopt. Hij laat niets aan het toeval over, en dit is belangrijk als je een ingewikkelde bouwtekening goed wilt omzetten naar een fysiek product.
Welk profiel ben jij? Doe hier de test en kom erachter welke rol jij speelt in de maatschappij van morgen.

DAYDREAMER

Sommigen zouden zeggen dat Robbe een dagdromer is, maar achter zijn stille bedachtzame blik wordt er vooral nagedacht over lopende projecten en nieuwe ideeën. Als hij zijn ideeën eenmaal uitwerkt in het atelier, luistert hij graag naar Tourist LeMC.

Samenwerken aan de toekomst

Door innovatie worden dingen beter, en dit betekent niet altijd dat het een het ander moet vervangen. Soms is het een kwestie van elkaar aanvullen. “Innovatie betekent een goede samenwerking tussen mens en machine”, vindt Robbe. Want hoewel ambachtelijk meubelmaken een uitstervend beroep is, ziet hij nieuwe kansen voor de toekomst.

1. Nieuwe kansen en bedreigingen

Technologische innovaties zijn volgens Robbe zowel een kans als een bedreiging. Enerzijds zorgt automatisering voor lage prijzen waar handwerk niet tegen op kan. Anderzijds tilt het de ambacht naar een hoger niveau omdat er door automatisering meer tijd is voor het fijne handwerk. Daarnaast helpen computerprogramma’s je met complexe bouwtekeningen zodat je fouten op tijd ziet. En hoewel Robbe het uitvoeren leuker vindt dan de voorbereiding, ziet hij de waarde er wel van in. “Het kan het verschil betekenen tussen de 1ste en 2de plaats op een kampioenschap”, getuigt hij. Want zoals het spreekwoord luidt: een goede voorbereiding is het halve werk.

2. Nieuwe toepassingen

Robbe is zich ervan bewust dat ontbossing het imago van hout soms negatief beïnvloedt. Het is echter niet het houtgebruik dat er aan de oorsprong van ligt, integendeel, maar wel de zoektocht naar landbouwgrond of brandstof. Duurzaam bosbeheer is dé garantie op bosbehoud. Dit belet niet dat er wordt gezocht naar methodes om hout nog optimaler te gebruiken en bepaalde houtsoorten zo te behandelen dat ze ook voor nieuwere toepassingen kunnen worden gebruikt.

3. Van houten naar virtuele schoolbanken

Door innovatie ontstaan en verdwijnen er mogelijkheden op de arbeidsmarkt, en dit heeft invloed op het onderwijs. Het is een kwestie van vraag een aanbod.
“Omdat er steeds minder jongeren voor de opleiding meubelmaken kozen, is de opleiding in Vlaanderen verdwenen”, vertelt Robbe. Maar door zijn brede opleiding en het internet is hij er in geslaagd om 4 x Belgisch kampioen meubelmaken te worden. Het internet biedt nieuwe mogelijkheden die er voorheen niet waren. Nu leer je van vakmensen over de hele wereld en ben je niet meer beperkt tot de leerstof op school. Robbe vertelt dat hij via YouTube veel nieuwe technieken leerde, vooral via deze 2 YouTube-kanalen: Ishitani Furniture en Doucette and Wolfe.

"Innovatie betekent een goede samenwerking tussen mens en machine."

Alles is mogelijk

De tijden van de vogelhuisjes liggen inmiddels ver achter hem, maar voor speciale gelegenheden blijft het een perfect cadeau. Hij maakt dan niet zomaar een vogelhuisje. Nee, dan wordt het een luxe vogelappartement met een dakterras, een garage en verschillende verdiepingen. Met hout zijn de mogelijkheden oneindig, en dat is precies wat hem enthousiast maakt over de toekomst.

Nu ligt zijn focus op het wereldkampioenschap meubelmaken in Kazan, Rusland. “Een plek in de top 10 lijkt me een mooie prestatie, want de competitie is niet mals,” vertelt Robbe. Maar alles is mogelijk. Na het kampioenschap hoopt hij nog meer ervaring op te doen in het bedrijf waar hij stage liep. Gecombineerd met een leerkrachtenopleiding. Zo maakt hij anderen niet alleen enthousiast maar brengt hen ook de kennis bij om de daad bij het woord te voegen.